Az első működő áramkör megépítése

Az Arduino Uno R3 áramkörrel valóban nagyon élvezetes a munka. Kicsi költségből szinte azonnali eredményt lehet elérni, és nem kell hozzá semmilyen különleges eszköz. Első lépésben lássuk, hogyan kell megépíteni egy LED villogtató kapcsolást.

Szükséges eszközök egy Arduino Uno R3 áramkör. Irány a bolt! Kell még egy 220ohm-os ellenállás és egy LED is. Természtesen kell egy PC Windows operációs rendszerrel (Linux is jó, de én Windows-t ismerem, és erre készült a jelen leírás).

Első lépés a „hardver” megépítése. Az áramkör bekötési rajza a következő:

A gyakorlatban a megvalósítás valami ilyesmit jelent:

Ha netán van már dugdosós próbapaneled (ezt is érdemes lehet beszerezni, mert bonyolultabb áramköröknél sokat segít), akkor így lehet megvalósítani:

Ha ezt mind sikeresen megépítetted, elárulom, hogy felesleges volt. Az Arduino Uno r3-ra ráépítettek egy LED-et, mégpedig a 13-as kivezetésre. A fentebb látható sematikus ábrán az “L” jelölésű pont az. Ez jól jöhet akkor, ha a programban ellenőrizni szeretél valamit, felvillantod egy utasítással a beépített led-et, és nem kell hozzá semmi más. Életem első programjában ezt a kis LED-et sikerült megvillogtatni.

Ahhoz, hogy a fentiek szerint megépített kapcsolásban a LED villogjon, valahogyan lelket lehelni a szerkezetbe, azaz rátölteni egy működő programot, ami villogtatja. Ehhez program fejlesztő eszközre van szükségünk. Ahhoz, hogy legyen ilyen szoftvered, folytasd az olvasást itt!

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!