Néhány Arduino modul

2×16 karakteres LCD kijelző szöveges infó megjelenítésére. A részletes leírásban nem csak Arduino Uno, hanem ATtiny85 vezérlővel is használtam.

Ez a kijelző típus nagyon kicsi méretű, azonban a képpontok önmagukban világítanak, nincs szükség háttérvilágításra. Rajzokat is megjeleníthetnek, de én csak karaktereket jelenítettem meg vele. Saját függvényem olyan kicsi méretűre sikerült, hogy még egy ATtiny85 vezérlő 6kbyte memóriájában is bőven elfér. Részletes leírása itt.

Ez a kijelző hatalmas 4-5 cm magas méretben is beszerezhető. A kijelző meghajtására jól használható a 74HC595N shift regiszter. Leírásomban a shiftregiszter használat is megismerhető. Részletes leírás itt.

Nagyon kis fogyasztású, hatalmas, jól olvasható kijelző, amivel csak számokat lehet megjeleníteni. Az ismertetett típus 6 számot tud megjeleníteni. Saját függvényeket készítettem hozzá, mert a számjegyek szegmenseit külön külön is szerettem volna vezérleni. Részletes lerása itt.

LED mátrix kijelző, amivel nagyméretű feliratokat lehet megjeleníteni. Részletes leírást készítettem a meghajtására használt MAX7219 chip-ről és a készen letölthető programkönyvtárak függvényeiről. Némi gyakorlati szerelési tapasztalattal is rendelkezem, ami szintén megtalálható a leírásban. Részletes leírása itt!

DHT11 és DHT22 páratartalom és hőmérséklet szenzor
A modul leírásából megismerhetők a páratartalom mértékegységei, abszolút és relatív páratartalom fogalma, a páratartalom mérés lehetőségei, rezisztív és és kapacitív páratartalommérők működése. Ismertetésre kerülnek a DHT11 és DHT22 pártartalommérő szenzorok műszaki adatai és az adatátvitel működése. A leírás itt érhető el.

HDC1080 hőmérséklet és páratartalom szenzor
Műszaki adatok, kész programkönyvtár működése itt érhető el.

BMP180-M légnyomásmérő
A leírásból megismerhetők a légnyomás mértékegységei, légnyomás csökkenése a tengerszint feletti magasság függvényében, A BMP180 chip műszaki adatai, kész pogramkönyvtár letöltése és használata, példa program a működés megismeréséhez itt található.

Dallas DS18B20 egyvezetékes hőmérő
Részletes leírás a DS18B20 szenzor műszaki adatairól. Megismerhető a három vezetékes külső táplálású működési mód, és kétvezetékes “parazita” működési mód, a chip regiszterei, és alapvető parancsai az adok lekérdezéséhez. Több chip párhuzamos használata egy vezetékre felfűzve, egyedi cím lekérdezésének működése. Példa program egyetlen chip és több chip párhuzamos használata esetén. Részletes leírás itt.

MPS20N0040D nyomásmérő vízszint méréshez
Ismertető a légnyomás mérés mértékegységeiről, szenzor által szolgáltatott adatok értelmezéséről, a Wheatstone-hidas mérési mód magyarázata, belső felépítés. A HX711 analóg/digitál átalakító működése, elemi parancsai. Vízszint mérés visszavezetése légnyomásmérésre, bemutató program. Részletes leírás itt.

HALL szenzor (mágneses erőtér szenzor)
Hall szenzor működési elve, mágneses fluxussűrűség, mértékegységek és értelmezésük. Hall szenzor típusok, védő áramkör a használathoz. Működés és felhasználhatóság bemutatása videókkal. Részletes leírás itt.

BN1750 fényérzékelő modul
A modul leírásának olvasása közben megismerheted a fénymérési alapfogalmakat, lux és lumen jelentését, és példákat láthatsz a lux gyakorlati értékeire. Megtalálhatók BH1750 szenzor műszaki adatai, modul tulajdonságai és kapcsolási rajza. A bemutató programból megismerhetők Fénymérő chip üzemmódjai és felbontásának beállítása. Részletes leírás itt.

SD kártya modul, aminek a segítségével adatokat tárolhatsz. Részletes leírása itt!

Kikapcsoláskor elemről tovább működő óra, ami szolgáltatja a pontos időt és dátumot. Részletes leírása itt!

Rotary kapcsoló, amivel a bonyolultabb eszközöket lehet könnyedén kezelni, forgatva lapozod a lehetőségeket, és kattintással választasz. Részletes leírás itt!

Ha nagyobb adatmennyiséget kell tárolnod, és szeretnéd ha tápfeszültség kikapcsolásakor is megmaradjanak az információk, használj I2C buszos RAM modult. Részletes leírás itt!

Ha már láttad az Arduino alaplapokat, a hozzá kapcsolható modulok egy részét, akár meg is tehetnéd az első lépéseket ahhoz, hogy saját kütyüket építs magad és családtagjaid, barátaid örömére. Kattints ide, és kezdheted is!

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!