1-24V 3A tápegység

Amatőr tápegységnek tökéletesen megfelel, és még akkumulátor töltésére is használható. Ötféle paraméter jelenít meg a kijelzőn: a bemeneti és a kimeneti feszültség, a kimeneti áram, energia és kapacitás.

Mivel általában nem kellenek nagy kimenő feszültségek, egy 12V 1,25A-es konnektor tápot használok hozzá, ennek a kimenete pont egy 5,5mm-es kerek tápcsatlakozó. Ez nagyon elterjedt, szinte minden kütyübe be lehet dugni ami 12V-ról működik.

Van egy tabletem, ami nem 5V-ról tölthető, hanem magasabb feszültségről. A tápegysége elromlott, és ezzel a tápegységgel töltöm. Beállítok kb. 1A áramkorlátot, és szépen halad a töltés. A kapacitás kijelzés jól tudom használni, hogy lássam mennyire van már feltöltve a tablet. Egyszer feltöltöttem teljesen lemerült állapotból, és kb. 6Ah kapacitást jeleztt a műszer. Így ha nullázom a kijelzőt a töltés kezdetekor, látom hogy kb. hol tart.

Amatőr tápegységnek is rendszeresen használom. Beszereztem egy USB csatlakozót, aminek két krokodil csipeszben végződik a másik fele, így nagyon praktikusan lehet áramkörökhöz csatlakoztatni. A kimenő feszültség gombnyomással kikapcsolható. Ha valamit elkötök az áramkörben, akkor a rövidzárvédelem megvéd az azonnali tönkremeneteltől, persze előtte elegendően kicsi áramkorlátot kell beállítani. Félek attól, hogy rövidre zárva állítsak áramkorlátor (valószínűleg nem okozna ez sem gondot), ezért mindig van kéznél egy 4,7 ohm-os 10W-os ellenállás, ezt szoktam rátenni terhelésnek.

Műszaki adatok:

 • Bemeneti feszültség: 5-27 V (a bemeneti feszültségnek nagyobbnak kell lennie 2V-al, mint a kimenő feszültség)
 • Kimeneti feszültség: 1-24 V (ha a kimeneti feszültség magasabb, mint 24,5 V, automatikusan lekapcsolja a kimenetet, és 0V kjelzést mutat a kijelzőn. Ekkor a potenciométerrel csökkenteni kell a kimeneti feszültséget és az ON/OFF gombbal visszakapcsolható a kimenet)
 • Maximális kimeneti áram: 3A  (a tartós terhelő áram 2,5A lehet, ekkor a készülék jelentősen melegedhet.  Állandó feszültség üzemmódban a kimeneti áram a terhelés szerinti. A bal oldali potenciométerrel beállítható egy áram korlát. Ezen áram korlát elérésekor az áram már nem növekszik tovább, henem a kimenő feszültség csökken olyan mértékben, hogy az áram ne növekedjen. Ha a terhelő áram meghaladja a 3A-t, automatikus kikapcsol a kimenet, OC felirat jelenik meg a kijelzőn. Ebben az esetben csökkentse az áramot pl. a feszültség csökkentésével, vagy a terhelés változtatásával, és nyomja meg ON/OFF gombot a visszakapcsoláshoz)
 • Kimeneti teljesítmény: <30 W (ha a kimeneti teljesítmény nagyobb, mint 30 W, a kimenet automatikusan kikapcsol, és az OP felirat jelenik meg a kijelzőn. Ebben az esetben csökkentse a feszültséget vagy a terhelést és nyomja meg az ON/OFF gombot a visszakapcsoláshoz)
 • Feszültség kijelzés felbontása: 0,01 V, gyári pontosság ± 0,1 V
 • Áram kijelzés: felbontás 0,001A, tartomány 0-3A, gyári pontosság ± 0,05A  (A érték hibája nagyobb a kisebb kimenő áramok tartományában. 50mA alatti kimenő áram mérési hibája meg lehet, illetve ez alatti áramokat már nem is méri a műszer. Kalibráláshoz ajánlott 1A-nél nagyobb áramot használni)
 • Maximális kapacitás kijelzés: 99.99Ah, felbontás 0.001Ah („-” gomb hosszú idejű megnyomásával törölhető. Kikapcsoláskor a mért értéket tárolja, bekapcsoláskor a mérést folytatja. A maximális érték elérése után az érték nem növekszik tovább, manuálisan kell törölni)
 • Hatásfok: Kb. 95%
 • Működési áramfelvétel: kb. 30mA

Tulajdonságok:

 • A bemenethez váltokozó áram közvetlenül nem csatlakoztatható.
 • Az USB port kimeneti feszültsége 1 és 24 V között állítható, nem 5V. Szabványos USB eszközt csak akkor csatlakoztasson hozzá, ha a kimenő feszültségnek 5V-ot állított be.
 • A bemeneti feszültségnek 2 V-al nagyobbnak kell lennie, mint a kimeneti feszültség. 
 • Bemenet fordított polaritású csatlakozás elleni védelemmel van ellátva.
 • Kimeneti ellenáram védelem rendelkezik. Közvetlenül csatlakoztatható az akkumulátorhoz, nincs szükség védő diódákra, ezt a soros diódát a kimenet tartalmazza. A modul kimenetében 1K ohm-os egyenértékű terhelés van. A töltés befejezése után az akkumulátort ez meríti.)
 • Rövidzár védelem
 • A kimeneti hullámosság nagyon kicsi, és a kimenet LC-szűrésű.
 • Méretek: hosszúság * szélesség * magasság 73,4 mm * 55,54 mm * 30,5 mm
 • Súly: 41,5 g

Nyomógomb funkciók leírása:

 • „+” Gomb: hosszú lenyomással belép a kalibrálási üzemmódba, újbóli hosszú lenyomással kilép a kalibrálási üzemmódból (kalibrálási üzemmódban a SELECT gombbal beállítható, hogy a bemenő, vagy kimenő feszültséget, illetve kimenő áramot akarjuk kalibrálni). Kalibrálási üzemmódban rövid lenyomással lehet a mutatott értéket egy egységgel növelni.
 • „-” gomb: hosszú lenyomás törli a mért és összegzett kapacitás értéket. Kalibrálás üzemmódban rövid lenyomással a mutatott értéket egy egységgel csökkenti.
 • „SELECT” gomb: hosszú megnyomással váltja az alsó számmal kijelzett mennyiségi egységet, kimenő áram, kimenő teljesítmény és kapacitás között (A -W – Ah felirat jelzi, hogy mi van éppen beállítva). Rövid megnyomással váltja, hogy a felső számban a bemenő vagy a kimenő feszültség jelenjen meg (in – out felirat jelzi az aktuális állapotot).
 • „ON/OFF” gomb: Hosszan lenyomva beállítható, hogy a bemenő feszültség rákapcsolásakor a kimenet automatikusan feszültségre legyen kapcsolva, vagy manuálisan be kelljen kapcsolni (ON kimenet bekapcsolva, OFF kimenet nem kapcsolódik be, ezzel a gombbal kell bekapcsolni). Röviden megnyomva a kimenete feszültséget ki illetve bekapcsolja.

Potenciométerek:
 A bal oldalon található CC áramszabályozó potenciométerrel lehet beállítani a kimenő áram maximális értékét. A kimenő áram csak akkor változik ennek hatására, ha van terhelés a tápegységen, és ezzel a potenciométerrel az éppen folyó áramnál kisebb értéket állítunk be. Az óramutató járásával megegyezően forgatva a beállított áram értéke növekszik, fordítva csökken.  Amikor a terhelési áram eléri a beállított áramot, az áram értéke nem növekszik tovább, ezt az áramkör a kimenő feszültség csökkentésével éri el.
 A jobb oldalon a CV feszültség-beállító potenciométer, az óramutató járásával megegyező irányban forogva növelhető a kimeneti feszültség Ez egy „Buck” modul, a bemeneti feszültségnek nagyobbnak kell lennie 2V-al, mint kimeneti feszültség. Ha a kimeneti feszültséget nem lehet tovább növelni, akkor kicsi a bemeneti feszültség.

Fényjelzések:
CC – (Állandó áram üzemmód) pirosan világít, ha bekapcsolt az áram korlátozás
Full – Zölden világít, ha az akkumulátor feltöltődött.  Ha a a töltés kezdetén a töltőáram 2A-ra van állítva, akkor a jelzőfény villog, amikor a töltési áram lecsökken 0,2A-nél kevesebbre.  Ha a “Tele jelzőfény “világít, és a töltésjelző nem világít.
Charge – kéken világít, amikor az akkumulátor töltése folyamatban van
On – zölden világít, amikor a kimenet működik

Bemeneti és kimeneti csatlakozók:
Bemenet – bal oldal, DC 5,5 mm-es aljzat vagy 5,08 mm-es csavaros csatlakozó
Kimenet – jobb oldal, USB port vagy 5,08 mm-es csavaros csatlakozó kimenet (Figyelmeztetés: Az USB port feszültsége nem csak 5 V lehet, a beállítható tartomány  1-24V)

Bemeneti feszültség kalibrálása: hosszan nyomja meg a “+” gombot, míg megjelenik a SET felirat a kijelzőn. A kijelző az aktuálisan mért bemeneti feszültséget mutatja. Ha a mutatott érték nem pontos röviden nyomja meg a “+” vagy “-” gombot és állítsa be a bemenő feszültség ismert pontos értékét, hosszan nyomja meg a “+” gombot a a beállított érték tárolásához. A SET felirat eltűnik.

Kimeneti feszültség kalibrálása: hosszan nyomja meg a “+” gombot, míg megjelenik a SET felirat a kijelzőn. A kijelző az aktuálisan mért bemeneti feszültséget mutatja. Nyomja meg a “SELECT” gombot és megjelenik az OUT felirat a kijelzőn.  Röviden nyomja meg a “+” vagy “-” gombot a kimenő feszültség pontos értékének beállításához.  hosszan nyomja meg a “+” gombot a a beállított érték tárolásához. A SET felirat eltűnik.

Kimeneti áram kalibrálás: hosszan nyomja meg a “+” gombot, míg megjelenik a SET felirat a kijelzőn. A kijelző az aktuálisan mért bemeneti feszültséget mutatja. Nyomja meg a “SELECT” gombot és megjelenik az OUT felirat a kijelzőn.   Nyomja meg ismét a “SELECT” gombot, hogy a kijelző a mért kimeneti áramot mutassa. Röviden nyomja meg a “+” vagy “-” gombot a kimenő áram pontos értékének beállításához.  Hosszan nyomja meg a “+” gombot a a beállított érték tárolásához. A SET felirat eltűnik. Megjegyzés: A kalibrálás pontosabb, ha az áram nagyobb, mint 1A;  a megjelenítési hiba nagy, ha a kimeneti áram kisebb, mint 0,05A, és a kijelző 0A áramot jelezhet, ha a kimeneti áram kisebb, mint 10–40 mA.

Forrás:https://www.aliexpress.com/item/33038473392.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dY8TZjk

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!