5Hz-400Khz jelgenerátor állítható jelelakkal

Jelgenerátor hasznos tud lenni. Nekem nem Arduino fejlesztéshez volt rá szükségem. Egy audió erősítő építésébe kezdtem, és ehhez szerettem volna használni. A leírás alapján erre a feladatra tökéletesen alkalmasnak tűnt, és tudtam is használni, de azért nem egy tuti eszköz. Mivel kb. 3000 Ft-ba fájt, nagyon határeset. Egy amatőr laborba azonban szinte kötelező. Szinusz / háromszög / négyzet / előre és hátra fűrészfog hullám generálására alkalmas. Ezzel nem is lenne baj, ez bőven elég. Ha a tapasztalt negatív tulajdonságokat elfogadjuk, jó is valamire.

Az a sejtésem, hogy valójában egy háromszög generátor jelenti ennek az eszköznek az alapját. Ugyanis ez volt az egyedüli jelalak, ami hasonlított arra, amit ígért. A háromszög fel és lefutó meredekségét a „DUTTY” potméterrel be lehet állítani, de ne számítsunk nagy meredekségre, inkább a függőleges vonal megközelítésére. Néhány kép a jelalakokról, amit a kedvenc oszcilloszkópommal rögzítettem:


Az OFFSET és AMP feliratú potik működnek, de végállásban már torzult a jelalak csúcsa.
Még azt hozzá kell tennem, hogy a „DUTTY” felíiatú poti (a négyszögjel kitöltési tényezőjének állítására szolgál), csak bizonyos határok között működik. A végállásokban a frekvencia teljesen elmászik, legalább megfeleződött, vagy duplázódott. Azonban a képen látható meredekségig elég stabil. Valószínűleg egy kondenzátort tölt vagy éppen merít az áramkör, és egy bizonyos feszültségnél átkapcsol ellenkező irányba. Az átkapcsolás vezérlő feszültségét vezették ki négyszögjelnek egy külön kivezetésen. Így néz ki a négyszögjel:

Látható is, hogy az egyik végállásnál mennyire megváltozott a frekvencia! Ezt a jelet egyébként az SQW kimeneten kapjuk meg. Az amplitudó nem változik az „AMP” poti tekergetésével, és unipoláris jel, 0 és a tápfesz között kapcsolgat. Éppen 12V-ról működött az áramkör. A szkóp 5V/osztás méréshatárban volt.

A legizgalmasabb és legelkeserítőbb a színuszjel,mert nekem leginkább erre lett volna szükségem:

Sajnos az eredmény szinusz jelet csak nyomokban tartalmaz. Láthatóan a „DUTTY” gomb itt is dolgozik. Szinte biztos, hogy itt a háromszögjelből próbáltak szinuszt varázsolni, ami nem nagyon sikerült. Azonban található az áramkörben két poti, amivel lehet a jelalakon finomítani. Kis tekergetéssel az adott frekvencián ezt sikerült produkálni:

Mint látható, ez már szinte szinusz. Sajnos a csúcsokon van egy kis pukli, de ez már nem igazán zavart. Sajnos a frekvencia változtatásával a potikkal újra finomítani kell a jelalakot, így oszcilloszkóp nélkül mint szinusz generátor, gyakorlatilag használhatatlan. Sebaj, ennyi pénzért egy amatőrnek még talán ez is sok!

Adatlapból kiolvasott jellemzők:
ICL8038-at és nagysebességű op-erősítőt használ
Képes szinusz / háromszög / négyzet / előre és hátra fűrészfog hullámformákat kiadni.
Állítható frekvencia és amplitúdó.
A frekvenciabeállítás durva és finomhangolást igényel.

Műszaki adatok:
tápfeszültség: 12V ~ 15V
frekvenciatartomány: 5Hz ~ 400KHz
ciklustartomány: 2 ~ 95%
szinuszhullám torzítása: 1%
kimeneti háromszög hullám Linearitás : 0,1%
hőmérséklet eltolódás: 50ppm / ° C
DC torzítás tartomány: -7,5
V ~ 7,5 V kimeneti amplitúdó tartomány: 0,1 V ~ 11 VPP (üzemi feszültség 12 V).
súlya: 81 g

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!