Termosztát (W1401)

A hűtőszekrényünk nagyon jól bírja, legalább 10 éves. Azonban a hőfok-szabályzója már negyedszer adja meg magát. Legutóbb már tartalékot is vettem, és nemrég azt is fel kellett használni. Így megpróbáltam felkészülni a biztosan bekövetkező következő cserére. Ezt a hőfokszabályzó kapcsolást szemeltem ki. Még nem szereltembe, így nincs működési tapasztalatom, de jónak látszik. Elméletben használhattam volna a lényegesen egyszerűbb és olcsóbb hőfokszabályzót is, de az várhatóan nagyon gyakran indítaná be a hűtőgép kompresszorát. Ennek megelőzésére kell a termosztát, ami egy adott hőmérséklet alatt kikapcsol, és egy ennél lényegesen magasabb hőmérsékletnél pedig bekapcsol. Ellenőrzés képen mértem a hőmérsékletet a hűtőszekrényben, és úgy tapasztaltam kb 10 foknál kapcsol be a kompresszor és 6 fok környékén kapcsol ki. Még aggódom attól, hogy ha rosszul helyezem el a hőmérőt, akkor a hűtő felület lefagyhat, ha túl hosszú ideig működik a kompresszor.

Műszaki adatok:

58
59
60

Működési módok:

1. Hűtési mód: ha a beállított start hőmérséklet nagyobb mint a stop hőmérséklet, és az érzékelt hőmérséklet nagyobb mint az start hőmérséklet, a relé záródik és a hűtőberendezés kompresszora működni kezd. Ha az érzékelt hőmérsékletet kisebb mint a leállási hőmérsékletet, a relé kikapcsol és a hűtőberendezés leáll. Beállítási példa: állítsa be a kezdési hőmérsékletet 30 ℃-ra, a leállási hőmérsékletet 25 ℃-ra. Ha a mért hőmérsékleti ≤25 ℃, a relé kikapcsol, és a zöld jelzőlámpa világítani kezd.

61

2. Fűtési mód: amikor a beállított start hőmérséklet kisebb mint a stop hőmérséklet és az érzékelt hőmérséklet kisebb mint a start hőmérséklet, a relé záródik, és a fűtőberendezés működni kezd. Ha az érzékelt hőmérséklet nagyobb mint a stop hőmérséklet, a relé kikapcsol és a fűtőberendezés működése leáll. Például állítsa a kezdő hőmérsékletet 25 ℃-ra, leállási hőmérsékletet 30 ℃-ra. Ha a mért hőmérsékletet ≤25 ℃, relé meghúz és a piros jelzőlámpa világít. Ha a mért hőmérséklet ≥30 ℃, relé kikapcsol és a zöld stop jelzőlámpa világít.

  • Start jelző led: Start (piros) jelző lámpa, azt jelenti, hogy a relé bekapcsolódott, és relére kötött a berendezés működik.
  • Stop jelző led: Stop (zöld) jelzőfény, azt jelenti, hogy a relé ki van kapcsolva.
  • A középső piros szám a jelenlegi érzékelt hőmérsékletet mutatja.
  • A bal oldali zöld szám a beállított bekapcsolási hőmérsékletet mutatja
  • A jobb oldali zöld szám a kikapcsolási hőmérsékletet mutatja
  • A kezdő hőmérséklet beállításához nyomja meg a START billentyűzeten a fel és le nyilakkal jelzett nyomógombokat.
  • A leállási hőmérséklet beállításához nyomja meg a STOP billentyűzeten a fel és le nyilakkal jelzett nyomógombokat.

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!