Termosztát (W1401)

A hűtőszekrényünk nagyon jól bírja, legalább 10 éves. Azonban a hőfok-szabályzója már negyedszer adja meg magát. Legutóbb már tartalékot is vettem, és nemrég azt is fel kellett használni. Így megpróbáltam felkészülni a biztosan bekövetkező következő cserére. Ezt a hőfokszabályzó kapcsolást szemeltem ki. Még nem szereltembe, így nincs működési tapasztalatom, de jónak látszik. Elméletben használhattam volna a lényegesen egyszerűbb és olcsóbb hőfokszabályzót is, de az várhatóan nagyon gyakran indítaná be a hűtőgép kompresszorát. Ennek megelőzésére kell a termosztát, ami egy adott hőmérséklet alatt kikapcsol, és egy ennél lényegesen magasabb hőmérsékletnél pedig bekapcsol. Ellenőrzés képen mértem a hőmérsékletet a hűtőszekrényben, és úgy tapasztaltam kb 10 foknál kapcsol be a kompresszor és 6 fok környékén kapcsol ki. Még aggódom attól, hogy ha rosszul helyezem el a hőmérőt, akkor a hűtő felület lefagyhat, ha túl hosszú ideig működik a kompresszor.

Műszaki adatok:

58
59
60

Működési módok:

1. Hűtési mód: ha a beállított start hőmérséklet nagyobb mint a stop hőmérséklet, és az érzékelt hőmérséklet nagyobb mint az start hőmérséklet, a relé záródik és a hűtőberendezés kompresszora működni kezd. Ha az érzékelt hőmérsékletet kisebb mint a leállási hőmérsékletet, a relé kikapcsol és a hűtőberendezés leáll. Beállítási példa: állítsa be a kezdési hőmérsékletet 30 ℃-ra, a leállási hőmérsékletet 25 ℃-ra. Ha a mért hőmérsékleti ≤25 ℃, a relé kikapcsol, és a zöld jelzőlámpa világítani kezd.

61

2. Fűtési mód: amikor a beállított start hőmérséklet kisebb mint a stop hőmérséklet és az érzékelt hőmérséklet kisebb mint a start hőmérséklet, a relé záródik, és a fűtőberendezés működni kezd. Ha az érzékelt hőmérséklet nagyobb mint a stop hőmérséklet, a relé kikapcsol és a fűtőberendezés működése leáll. Például állítsa a kezdő hőmérsékletet 25 ℃-ra, leállási hőmérsékletet 30 ℃-ra. Ha a mért hőmérsékletet ≤25 ℃, relé meghúz és a piros jelzőlámpa világít. Ha a mért hőmérséklet ≥30 ℃, relé kikapcsol és a zöld stop jelzőlámpa világít.

  • Start jelző led: Start (piros) jelző lámpa, azt jelenti, hogy a relé bekapcsolódott, és relére kötött a berendezés működik.
  • Stop jelző led: Stop (zöld) jelzőfény, azt jelenti, hogy a relé ki van kapcsolva.
  • A középső piros szám a jelenlegi érzékelt hőmérsékletet mutatja.
  • A bal oldali zöld szám a beállított bekapcsolási hőmérsékletet mutatja
  • A jobb oldali zöld szám a kikapcsolási hőmérsékletet mutatja
  • A kezdő hőmérséklet beállításához nyomja meg a START billentyűzeten a fel és le nyilakkal jelzett nyomógombokat.
  • A leállási hőmérséklet beállításához nyomja meg a STOP billentyűzeten a fel és le nyilakkal jelzett nyomógombokat.

Mennyire volt hasznos amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet!