A fejlesztő eszköz kiválasztása

Ha még nem tudsz programozni, akkor itt az ideje, hogy megismerd az alapokat. Olvasd el a programozási alapismereteket tartalmazó leírást, és sokkal könnyebben fogod megérteni a következő fejezeteket.

Kétféle könnyen elérhető, és ami fontosabb, gyorsan megtanulható fejlesztőeszközt találtam. Az egyik az Arduino IDE, a másik a BASCOM.

Az Arduino IDE fejlesztő környezet fapados, de ingyenes. Használatához a C++ programozási nyelvet kell ismerni. Mindent meg lehet benne csinálni, de kevés kényelmi eszközt tartalmaz. Bár az utóbbi években rengeteget fejlődött, és ahogy telnek az évek, egyre kevésbé lehet a „fapados” jelzőt használni! Szinte minden hardver elemhez, szenzorokhoz, alaplapokhoz stb. találhatók kész programkönyvtárak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a menő „csávók” C-ben tolják, így megfelelően nagy a programozási nyelv ismertsége, sokan tudnak kisegíteni, ha valami nem megy! Leírások is akadnak bőven, a net tele van programokkal, mintapéldákkal. Szinte kizárólag C-ben írt programokat találtam, és ez nyomós érv a C nyelv mellett!

A BASCOM fejlesztő környezet roppant kényelmes és rengeteg szolgáltatást tartalmaz, ráadásul ingyenesen, ha megelégszünk 4Kb program mérettel. Ez azért nem túl sok. Inkább csak a tanuláshoz elég. Ha valakinek megtetszik, akkor kb. 25-30.000Ft-ért megvásárolhatja a teljes értékű változatot. Nagy előnye ennek a programnak, hogy a rendkívül könnyen megtanulható Basic nyelven programozhatunk. Biztosan azért, mert életem első programját (40 évvel ez előtt) Basic-ben írtam, sokkal barátságosabb mint a C. Mivel űrállomásokat nem akarok irányítani, a Basic tökéletes megoldásnak látszana. További előny, hogy a program kipróbálásához nem kell letölteni a programot az Arduino Uno R3-ba, vagy egy ATmega chip-be. Tartalmaz a rendszer egy egyszerű, de azért használható szimulátort. Változtathatjuk a bemeneteken lévő jelszinteket, láthatjuk a chip kimenetek állapotát! Ez tanulásnál nagyon jól jön. Összességében jó választás lehet, de ha komolyabb programot akarsz írni, és nincs pénzed a teljes verzióra, akkor maradj az Arduino IDE primitív, de ingyenes felületénél! Más ellenérvem is van a BASCOM használata ellen. Az első verziót 2016-ban töltöttem le 2.0.7.5 verziószámmal. Nemrégiben átnéztem a weboldal leírásait, hogy mennyit változott a világ?! A világ sokat változott, de a BASCOM úgy tűnik nem! Újra letöltöttem és feltelepítettem. Az újabb verzió most 2021 végén 2.0.7.9. Sajnos nem úgy tűnik a verzió számból, hogy jelentős fejlődésen esett át a program. A mérete ugyan megnőtt 29-ről 39 Mbyte-ra, de ez még nem győzött meg.

Végül nekem az Arduino IDE vált be. Egyrészt megbarátkoztam a C++ programozási nyelvvel, másrészt hamar elfogyott a BASCOM 4Kbyte programmérete, és nem akartam ennyi pénzt elkölteni egy olyan hobbyra, amiről még akkor nem is tudtam, hogy meddig lesz számomra vonzó. Nem akarok senkit befolyásolni a véleményemmel, de nem bántam meg a választást.

Javaslom nézd meg mindkét szoftvert:

Itt találsz segítséget az Arduino IDE telepítéséhez és használatához.
Itt találsz segítséget a BASCOM telepítéséhez és használatához.

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!