A fejlesztő eszköz kiválasztása

Ha még nem tudsz programozni, akkor itt az ideje, hogy megismerd az alapokat. Olvasd el a programozási alapismereteket tartalmazó leírást, és sokkal könnyebben fogod megérteni a következő fejezeteket.

Kétféle könnyen elérhető, és ami fontosabb, gyorsan megtanulható fejlesztőeszközt találtam. Az egyik az Arduino IDE, a másik a BASCOM.

Az Arduino IDE fejlesztő környezet fapados, de ingyenes. Használatához a C++ programozási nyelvet kell ismerni. Mindent meg lehet benne csinálni, de kevés kényelmi eszközt tartalmaz. Bár az utóbbi években rengeteget fejlődött, és ahogy telnek az évek, egyre kevésbé lehet a “fapados” jelzőt használni! Szinte minden hardver elemhez, szenzorokhoz, alaplapokhoz stb. találhatók kész programkönyvtárak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a menő “csávók” C-ben tolják, így megfelelően nagy a programozási nyelv ismertsége, sokan tudnak kisegíteni, ha valami nem megy! Leírások is akadnak bőven, a net tele van programokkal, mintapéldákkal. Szinte kizárólag C-ben írt programokat találtam, és ez nyomós érv a C nyelv mellett!

A BASCOM fejlesztő környezet roppant kényelmes és rengeteg szolgáltatást tartalmaz, ráadásul ingyenesen, ha megelégszünk 4Kb program mérettel. Ez azért nem túl sok. Inkább csak a tanuláshoz elég. Ha valakinek megtetszik, akkor kb. 25-30.000Ft-ért megvásárolhatja a teljes értékű változatot. Nagy előnye ennek a programnak, hogy a rendkívül könnyen megtanulható Basic nyelven programozhatunk. Biztosan azért, mert életem első programját (40 évvel ez előtt) Basic-ben írtam, sokkal barátságosabb mint a C. Mivel űrállomásokat nem akarok irányítani, a Basic tökéletes megoldásnak látszana. További előny, hogy a program kipróbálásához nem kell letölteni a programot az Arduino Uno R3-ba, vagy egy ATmega chip-be. Tartalmaz a rendszer egy egyszerű, de azért használható szimulátort. Változtathatjuk a bemeneteken lévő jelszinteket, láthatjuk a chip kimenetek állapotát! Ez tanulásnál nagyon jól jön. Összességében jó választás lehet, de ha komolyabb programot akarsz írni, és nincs pénzed a teljes verzióra, akkor maradj az Arduino IDE primitív, de ingyenes felületénél! Más ellenérvem is van a BASCOM használata ellen. Az első verziót 2016-ban töltöttem le 2.0.7.5 verziószámmal. Nemrégiben átnéztem a weboldal leírásait, hogy mennyit változott a világ?! A világ sokat változott, de a BASCOM úgy tűnik nem! Újra letöltöttem és feltelepítettem. Az újabb verzió most 2021 végén 2.0.7.9. Sajnos nem úgy tűnik a verzió számból, hogy jelentős fejlődésen esett át a program. A mérete ugyan megnőtt 29-ről 39 Mbyte-ra, de ez még nem győzött meg.

Végül nekem az Arduino IDE vált be. Egyrészt megbarátkoztam a C++ programozási nyelvvel, másrészt hamar elfogyott a BASCOM 4Kbyte programmérete, és nem akartam ennyi pénzt elkölteni egy olyan hobbyra, amiről még akkor nem is tudtam, hogy meddig lesz számomra vonzó. Nem akarok senkit befolyásolni a véleményemmel, de nem bántam meg a választást.

Javaslom nézd meg mindkét szoftvert:

Itt találsz segítséget az Arduino IDE telepítéséhez és használatához.
Itt találsz segítséget a BASCOM telepítéséhez és használatához.

Mennyire volt hasznos amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet!