A fejlesztő eszköz kiválasztása

Kétféle könnyen elérhető, és ami fontosabb, gyorsan megtanulható fejlesztőeszközt találtam. Az egyik az Arduino IDE, amásik a BASCOM.

Az Arduino C fejlesztő környezet fapados, de ingyenes. Mindent meg lehet benne csinálni, de kevés kényelmi eszközt tartalmaz. Szinte minden hardver elemhez, szenzorokhoz, alaplapokhoz stb. találhatók kész programkönyvtárak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a menő “csávók” C-ben tolják, így megfelelően nagy a programozási nyelv ismertsége, sokan tudnak kisegíteni, ha valami nem megy!

A BASCOM fejlesztő környezet roppant kényelmes és rengeteg szolgáltatást tartalmaz, ráadásul ingyenesen, ha megelégszünk 4Kb program mérettel. Ez azért nem túl sok. Inkább csak a tanuláshoz elég. Ha valakinek megtetszik, akkor kb. 25-30.000Ft-ért megvásárolhatja a teljes értékű változatot. Nagy előnye ennek a programnak, hogy a rendkívül könnyen megtanulható Basic nyelven programozhatunk. Biztosan azért, mert életem első programját (40 évvel ez előtt) Basic-ben írtam, sokkal barátságosabb mint a C. Mivel űrállomásokat nem akarok irányítani, a Basic tökéletes megoldásnak látszik. További előny, hogy a program kipróbálásához nem kell letölteni a programot az Arduino Uno R3-ba, vagy egy ATmega chip-be. Tartalmaz a rendszer egy egyszerű, de azért használható szimulátort. Változtathatjuk a bemeneteken lévő szinteket, láthatjuk a chip kimenetek állapotát! Ez tanulásnál nagyon jól jön. Összességében jó választás lehet, de ha komolyabb programot akarsz írni, és nincs pénzed a teljes verzióra, akkor maradj az Arduino C primitív de ingyenes felületénél!

Végül nekem az Arduino IDE vált be. Egyrészt megbarátkoztam a C++ programozási nyelvvel, másrészt hamar kinőttem a BASCOM 4Kbyte határát, és nem akartam ennyi pénzt elkölteni egy olyan hobbyra, amiről még akkor nem is tudtam, hogy meddig lesz számomra vonzó. Nem akarok senkit befolyásolni a véleményemmel, de nem bántam meg a választást.

Javaslom nézd meg mindkét szoftvert:

Itt találsz segítséget az Arduino IDE telepítéséhez és használatához.
Itt találsz segítséget a BASCOM telepítéséhez és használatához.

Mennyire volt hasznos amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Sajnálom, hogy amit olvastál nem volt hasznos számodra!

Szeretném ha elégedett lennél!

Írd le kérlek, hogy mi nem tetszett!?