Arduino kivezetések konfigurálása és használata

Ebben a fejezetben azokat a nyelvi elemeket tekintjük át, melyekkel a mikrovezérlő egyes kivezetéseit lehet működésre bírni.

Én az Arduino IDE (C++) és BASCOM (Basic) fejlesztő környezetben ismerkedtem a programozással, ezért ebben a kettőben tudom megmutatni hogyan kell beállítani az egyes kivezetéseket a különböző funkciókra pl. bemenet, kimenet, PWM kimenet stb. és hogyan kell a programokban hivatkozni ez egyes kivezetésekre, csatlakozási pontokra. Találsz program példákat C++-ban és BASCOM-ban is. Mivel végül a C++ mellett döntöttem, csak néhány oldalon találsz BASCOM leírásokat. Kezdetnek talán ennyi elég a választáshoz.

A kivezetések jelentős része a programban konfigurálható ki és bemenetnek, és különböző gyárilag beépített funkciókat láthatnak el. Arra már láttunk példát, hogy lehet egy kivezetésre LED-et kapcsolni és láttunk egy példa programot, ami villogtatta a LED-et. A LED attól villogott, hogy a program arra utasította a mikrovezérlőt, hogy a kivezetésére váltakozva hol 0, hol 5V feszültséget kapcsoljon. Amikor a kivezetésre 5V került, a LED világított! …és ki akarta, hogy 5V legyen a kimeneten? Hát persze hogy TE! Ennyire egyszerű!
Egyes kimeneteket be lehet állítani PWM kimenetnek. Ez a PWM kimenet képes arra, hogy a LED fényerejét vagy villanymotor fordulatszámát szabályozza,
Természetesen akár ugyanaz a kivezetés lehet bemenet is, és a rá kapcsolt magas (kb. 5V) vagy alacsony (kb. 0V) jelszinteket a programból tudjuk figyelni. Találunk analóg bemeneteket is az Arduino alaplapunkon. Ezekkel analóg feszültség szinteket lehet mérni, és számmá alakítani 0..1023 számtartományban. Pl. megmérheted egy 1,5V-os ceruza elem feszültségét. A kapott szám kb. 300-320 lesz, ha az elem nincs lemerülve, és 5V referencia feszültséget állítottál be az analóg konverternek (erről még később lesz szó). A leírt paraméterek mikrovezérlőnként változhatnak.
Az ATmega328P típusra gondolok, ha valamilyen adatot leírok. Ez a típus eléggé olcsó ugyanakkor „nagy tudású” ahhoz, hogy egy kezdőnek ideális legyen. Összesen 6 analóg bemenete és 14 digitális ki vagy bemenete van. Ha több kivezetés kell a feladat megvalósításához, vagy nagyobb program memóriára van szükség, akkor más típust kell választani. A program azonban nagyjából maradhat ugyanaz! Lássuk most sorban az egyes kivezetések beállítását és használatát Arduino C és BASCOM programnyelven is.

A következő eseteket fogjuk áttekinteni (kattints arra, ami érdekel, a bemenetet javaslom elsőnek):

Példa programokat is találni fogsz (oda is vezetlek ezekhez a megfelelő pontokon a későbbiekben):

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!