Tápegységek

Kezdetben megteszi egy USB telefontöltő. Ha azonban különféle elektronikus áramköröket is meg kell építened, akkor már szükséged lehet szabályozható tápegységre. Ha pedig kicsi helyre kell beszerelni egy kütyüt, akkor a telefontöltő nagynak bizonyulhat. Ezért szeretnék megmutatni néhány ötletet, amik segíthetnek a felmerülő problémák megoldásban.

Fix feszültségekre és nem túl nagy teljesítményre a 230V feszültségről működő kapcsolóüzemű tápegységeket javaslom. Igen kicsi a méretük, Arduino áramkörökhöz, modulokhoz szinte tökéletesek. Áruk 250-400Ft között mozog szállítással. Egy tucatot vettem már, minden kütyüben ezeket használom.

Amikor különböző áramköröket építesz, sokféle feszültségre lehet szükséged. Jellemzően az 5V elég, de néha beleakadsz olyan alkatrészekbe, megoldásokba, ahol 12V, 24V vagy ezek köztes feszültségeire is szükséged lehet. Amikor kísérletezgetek, szintén jól jön valamilyen változtatható feszültségforrás. A legegyszerűbb megoldás erre a feladatra egy step-up áramkör, ami a bemenő feszültségnél nagyobb feszültséget is képes előállítani. Itt egy példa egy olcsó USB töltő 5V feszültségéről is működő 1,2-24V tápegységre. Ennek azonban elég kicsi a terhelhetősége, erre figyelj! Ára 1000Ft környékén mozog.

Ha kicsit nagyobb teljesítményre van szükséged, akkor egy komolyabb kapcsolóüzemű tápegységet javaslok. Ehhez a tápegységhez még dobozt is adtak, beállítható a maximális terhelő áram is. Akár akkumulátor töltsére is használhatod, mert észre veszi, ha tele az akku. Azonban mégis csak tápegység. Ez komolyabb beruházás, az átlátszó dobozos verzió 2-3000Ft körül kapható.

Ha különböző feszültségű áramköröket kell összekapcsolnod, akkor jöhet jól egy áramkörbe ültethető ici-pici 5V – 3,3V átalakító. USB telefontöltőről is táplálhatod, de legnagyobb erőssége a mérete. Ezt szinte ingyen dobálják utánad!

Mennyire volt hasznos amit olvastál? Értékelés után szövegesen is leírhatod megjegyzéseidet és véleményedet!

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Szövegesen is leírhatod véleményedet! Ha kérdésed van, ne felejtsd el megadni az email címedet!