Projektek

Több összetett feladatot is sikerült megvalósítanom Ardiuino-val. Ezeket a “sikersztorikat” gyűjtöttem itt össze. A net tele van hasonló leírásokkal, pl az arduino.cc oldalon is tonnaszám találtok hasonlókat. Talán ennek a gyűjteménynek egyetlen előnye, hogy magyarul van, és ha valakinek után építésben, vagy egyes részek felhasználásában segítségre van szüksége, akkor elérhető vagyok (bagizo@outlook.hu).

A következő bonyolultabb kütyüket csináltam meg:

  • Hőmérséklet adatgyüjtő. Ez csak próbálkozás volt, ezzel tanultam meg, hogyan lehet Arduino-val összeépíteni RTC órát, LCD kijelzőt és SD kártyát. Valójában csak egy dugdosós panelen létezett a kütyü. Azonban tanulásnak ez tökéletes volt. Egyszerű és követhető a működés.
  • Időjárás állomás. A kerti kisházunk falára, egy hordó fenekébe építettem be egy meglehetősen összetett berendezést. 7 szegmenses kijelzők jelezik ki a mért időjárási adatokat, led mátrix kijelzők feliratozzák a ciklikusan változó adatokat. A kisházban elhelyezett beltéri egységen egy LCD kijelzőn lehet leolvasni a mért adatokat és szerviz információkat. SD kártyára rögzítem óránként az átlagolt mérési eredményeket. Használok 4db DS18B20 egyvezetékes hőmérséklet mérőt a hosszú vezetékek miatt, páratartalom mérőt, légnyomásmérőt. A programok nem fértek el egyetlen Arduino Nano 32Kb programmemóriájában, ezért két Nano-t használtam, amik I2C buszon adatot cseréltek egymással.
  • Világítás vezérlés. Lakásunkban mindenhová LED világítást szereltem. Nagyon szerettem volna, ha a világítás bekapcsolásakor folyamatosan nő a fényerő egy beállított értékig, kikapcsoláskor pedig lassan csökken a fényerő, és 10-20 másodpercig még világit teljes kialvásig. Összesen 6 helyiség világítás vezérlését látja el a program, a kapcsolókról a legtöbb paraméter programozható (fényerő, fényerő növelés és csökkentés időtartama stb.)
  • Szivattyú működés monitorozó. Van egy szennyvíz átemelő szivattyúnk, ami egyszer elromlott, és elöntött bennünket a szr, pedig a meghibásodás megelőzhető lett volna. Voltak előjelek, csak nem figyeltünk fel rájuk, mert a szennyvíz aknában zajlottak az események szemünk elől elrejtve. Írtam hát egy programot, ami folyamatosan tájékoztat a szivattyú működéséről, és segít megelőzni a bajt. Az első verzió nagyon egyszerű, de minimális pénzkiadásokkal idővel továbbfejlesztettem.