Arduino IDE telepítése, és az első program feltöltése

Keressük fel a www.arduino.cc weblapot, és itt töltsük le a szükséges programot:

A következő lapon válasszuk a letöltést:

A letöltött telepítőt kell elindítanunk, és végigcsinálni a telepítést. Sok magyarázat nem kell hozzá, csak nyomkodni kell a gombokat:

Ezzel el is készült a telepítés. Keressük meg az asztalon az új program indító ikonunkat, és indítsuk el a programot:

Annak, aki kevésbé bírja az angolt, annak érdemes átállítani magyarra a kezelőfelületet. Legalább a menüpontok magyarul beszélnek, ha más nem is:

Indítsuk újra a programot, és máris magyarul beszélget. Még három dolgot kell beállítani ahhoz, hogy elkezdhessük a programozást.

  • Alaplap. Itt adhatjuk meg, hogy a sokféle kereskedelemben kapható kész alaplap közül melyikre szeretnénk programot rátölteni. Mivel nekem az Arduino Uno az alaplapom, természetesen ezt kell beállítanom:
  • Programozó. Szintén sok programozó eszköz kapható a kereskedelemben, amit beszerezhetünk. A programozó számunkra akkor fontos eszköz, ha egy mikrokontroller chip-be szeretnénk betölteni a programunkat. Az Arduino Uno nagy előnye, hogy a panelre szerelt ATmega328 chipre történő program betöltéshez köré építették azokat az áramköri elemeket, amik segítségével rátölthetjük a programot a chip-re. Mondhatni, hogy egybeépítették a programozóval. Állítsuk be rögtön az első menüpontot (AVR ISP):
  • Port. Amikor bedugjuk a PC USB csatlakozójába az USB kábelt (a másik végét pedig az Arduino Uno-ba), a PC felismeri a csatlakoztatott eszközt és telepíti a szükséges drivereket. Ha jól sejtem a szükséges driver programokat a fejlesztő programunkkal együtt telepítettük, így ezzel sem kell külön foglalkoznunk. Az eszköz kezelőben a Windows egy soros portot szimulál az USB-re dugott áramkörnek. Ennek a soros portnak a száma változhat, ha másik USB lyukba dugod a csatlakozót, így erre figyelni kell, és egy következő alkalommal lehetséges, hogy újra be kell állítani. Nekem a jelen esetben épp a COM5 portot hozta létre a Windows:

És ezzel készen is vagyunk. Megírhatjuk első programunkat. A fejlesztőeszköz készítői annyira kedvesek voltak, hogy sok-sok példaprogramot előre elkészítettek, és ezeket előhívhatjuk:

A Blink programot választjuk ki. Most még nem foglalkoznék azzal, hogyan működik a betöltődött program. Jelenleg a cél az, hogy megszerezzük első sikerélményünket és villogjon végre a LED. A programból kitörölgettem a külön sorba írt kommenteket, hogy egyben láthassuk az egészet.

A program beállítja az Arduino Uno 13-as kivezetését kimenetnek, és 1 másodperces várakozások beiktatásával felváltva magas és alacsony kimeneti szintet állít be a kimeneten végtelen ciklusban. Következhet a képernyőn látható program rátöltése a chip-re. Ehhez meg kell nyomnunk a következő ikont a menüsor alatt:

Kicsit várni kell, miközben a képernyőn és az Arduino alaplapunkon alig történik valami. Az ablak középső része alatt egy zöld fénycsík jelzi, hogy valami zajlik. Közben figyeljünk az Arduino Uno-ra is. Itt négy színes LED-et építettek a panelre, ezekből kettő villog, ebből is látszik, hogy dolgozik a rendszer. Ha minden rendben volt, akkor pár másodperc után az Arduino Uno-hoz kapcsolt LED villogni kezd, mert a program rátöltődött az áramkörbe épített ATmega328 chip-re és működni kezdett. Az Arduino IDE fejlesztő programunk is kiírt néhány információt az ablak alsó, fekete részére:

Ebből láthatjuk, hogy kis programocskánk 1066 byte memória helyet foglal el a chip-ben rendelkezésre álló 32256 byte-ból. És örülünk, mert az első akadályon túl vagyunk!!!

Érdemes megnézni a BASCOM fejlesztőeszközt is. Teljesen más világ. Kattints ide, ha a BASCOM is érdekel!

Ha már most eldöntötted, hogy az Arduino IDE fejlesztő eszköz jó neked (pl. mert a C nyelvet már ismered), akkor ideje, hogy megismerd, hogyan lehet az ATmega328 chip kivezetéseit, illetve az Arduino UNO R3 kivezetéseit életre kelteni programból.

Mennyire volt hasznos amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Sajnálom, hogy amit olvastál nem volt hasznos számodra!

Szeretném ha elégedett lennél!

Írd le kérlek, hogy mi nem tetszett!?